Eğitim Bilgileri
2014 - 2017
2014 - 2017Doktora
İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enst., İşleme Teknolojisi, Türkiye
2011 - 2014
2011 - 2014Yüksek Lisans
İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Bölümü, Türkiye
2002 - 2006
2002 - 2006Lisans
Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2017
2017Doktora
Elektrodöndürme Yöntemiyle Üretilen Biyopolimer Tabanlı Nanoliflerle Balık Filetolarının Kaplanması ve Depolama Stabilitesinin Artırılması
İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enst., İşleme Teknolojisi
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Araştırma Alanları
Beslenme ve Dietetik
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Çevre Bilimleri
Biyoteknoloji
Üretim Planlaması ve Kontrolü
Nanomalzemeler
Gıda Teknolojisi
Mikrobiyoloji
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Nanokompozitler
Akademik Unvanlar / Görevler
2020 - Devam Ediyor
2020 - Devam EdiyorDoç. Dr.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2011 - 2017
2011 - 2017Araştırma Görevlisi Dr.
İstanbul Üniversitesi
2016 - 2016
2016 - 2016Araştırma Görevlisi Dr.
Universidade de Minho, Biological Engineering
2016 - 2016
2016 - 2016Araştırma Görevlisi Dr.
International Iberian Nanotechnology Laboratory-Portugal, Nanotechnology
2009 - 2010
2009 - 2010Öğretim Görevlisi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gevaş Meslek Yüksekokulu, Organik Tarım
Yönetimsel Görevler
2021 - 2022
2021 - 2022Bölüm Başkanı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Verdiği Dersler
Yönetilen Tezler
2022
2022Yüksek Lisans
YOĞURT ÜRETİMİNDE PEYNİRALTI SUYU TOZU İÇEREN ZEİN NANOLİFİNİN YOĞURDUN KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ
Ocak E., Ceylan Z. (Eş Danışman)
E.BOYNO(Öğrenci)
2022
2022Doktora
Zeın Or Gelatın Nanofıbers Loaded Wıth Au Nanospheres, Sno 2 Or Black Elderberry Extract Used As Actıve And Smart Packagıng Layers For Varıous Fısh Fıllets
Altay F., Ceylan Z. (Eş Danışman)
T.Çetinkaya(Öğrenci)
2022
2022Doktora
Geleneksel Yoğurt Starter Kültürlerinin Elektroeğirme Yöntemiyle Nanoenkapsülasyonu ve Yoğurt Üretimi Üzerine Etkilerinin Araştırılması
Ocak E., Ceylan Z. (Eş Danışman)
A.Demirci(Öğrenci)
2022
2022Yüksek Lisans
+4 °c de muhafaza edilen ve tiamin (vitamin B1) yüklü nanoliflerle kaplanan kırmızı et ve somon etlerinin tiamin düzeylerinin ve biyoerişilebilirliğinin tespit edilmesi
Ceylan Z. (Danışman)
M.SAR(Öğrenci)
2022
2022Yüksek Lisans
Çeşitli yağlarla üretilen nanomateryallerin karekterizasyonu ve diyet bisküvi üretiminde kullanımı
Ceylan Z. (Eş Danışman), Meral R.
M.MUSTAFA(Öğrenci)
2021
2021Yüksek Lisans
Nanoliflerle kaplanan karides ve tavuk etlerinin riboflavin düzeylerinin ve biyoerişilebilirliğinin tespit edilmesi
Ceylan Z. (Danışman)
M.GÜVEN(Öğrenci)
2021
2021Yüksek Lisans
Polivinil alkol tabanlı ve nisin yüklü nanoliflerle kaplanıp, paketlenen gökkuşağı alabalığı (Onorhynchus mykiss) filetolarının raf ömrünün belirlenmesi
Meral R., Ceylan Z. (Eş Danışman)
B.ÖNER(Öğrenci)
2019
2019Yüksek Lisans
Biyoaktif madde ve bakteriyosin yüklü nanoliflerin gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus mykiss) bazı kalite parametreleri üzerine etkisi
Meral R., Ceylan Z. (Eş Danışman)
A.ALAV(Öğrenci)
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
2025A Novel Solution to Enhance the Oxidative and Physical Properties of Cookies Using Maltodextrin-Based Nano-Sized Oils as a Fat Substitute
Meral R., Ekin M. M., Ceylan Z., Alav A., Kına E.
ACS Omega
, cilt.10, sa.22, ss.23111-23120, 2025 (SCI-Expanded)
2024
2024Combined Effects of Zein Nanofiber Coating Containing Laurel (Laurus nobilis) and Air Fryer Cooking on Quality Properties of Fish Fillets during Cold Storage
Ceylan Z., Meral R., Alav A., Torusdağ G. B., Bildik F., Altay F.
ACS Omega
, cilt.9, sa.8, ss.8940-8946, 2024 (SCI-Expanded)
2023
2023A novel material for the microbiological, oxidative, and color stability of salmon and chicken meat samples: Nanofibers obtained from sesame oil
Ceylan Z., Atıcı C., Unal K., Meral R., Kutlu N., Babaoğlu A. S., et al.
Food Research International
, cilt.170, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Formulation with sage tea-loaded fish oil-based microcapsules to delay oxidation
DURMUŞ M., UÇAR Y., KÖŞKER A. R., ÖZOĞUL Y., ÖZYURT G., Ceylan Z.
Journal of Food Science and Technology
, cilt.60, sa.2, ss.474-483, 2023 (SCI-Expanded)
2022
2022Electrospun eugenol-loaded gelatin nanofibers as bioactive packaging materials to preserve quality characteristics of beef
Yılmaz M. T., Hassanein W. S., Alkabaa A. S., Ceylan Z.
FOOD PACKAGING AND SHELF LIFE , cilt.34, ss.1-10, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022A Novel Gastronomy Application Technique for Ready-to-Eat Salmon Meat Samples: Curcumin and Black Seed Oil Nanofibers with Sous Vide Cooking
Ceylan Z., Ünal K., Kutlu N., Meral R., Balcı B. A., Doğu Baykut E.
Journal Of Food Processing And Preservation , sa.6, ss.1-10, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022A novel gastronomy application technique for ready-to-eat salmon meat samples: Curcumin and black seed oil nanofibers with sous vide cooking
Ceylan Z., Unal K., Kutlu N., Meral R., BALCI B. A., DOĞU BAYKUT E.
Journal of Food Processing and Preservation
, cilt.46, sa.6, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022A Nanofiber Application for Thiamine Stability and Enhancement of Bioaccessibility of Raw, Cooked Salmon and Red Meat Samples Stored at 4°C
Yaman M., Şar M., Ceylan Z.
FOOD CHEMISTRY , sa.7, ss.1-9, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Fabrication and characterization of zein nanofibers integrated with gold nanospheres
Cetinkaya T., Wijaya W., Altay F., Ceylan Z.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.155, 2022 (SCI-Expanded)
2021
2021A new application for the valorization of pomegranate seed oil: nanoencapsulation of pomegranate seed oil into electrospun nanomats for food preservation
Kutlu N., Meral R., Ekin M. M., Erim Köse Y., Ceylan Z.
International Journal Of Food Science And Technology
, cilt.57, sa.3, ss.1-7, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021A novel perspective with characterized nanoliposomes: Limitation of lipid oxidation in fish oil
Mousavipour N., Babaei S., Moghimipour E., Moosavi-Nasab M., Ceylan Z.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , sa.12, ss.1-10, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Determination of some quality indices of rainbow trout fillets treated with nisin-loaded polyvinylalcohol-based nanofiber and packed with polyethylene package
Oner B., Meral R., Ceylan Z.
LWT
, cilt.149, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021A novel nanotechnological strategy for obtaining fat-reduced cookies in bakery industry: Revealing of sensory, physical properties, and fatty acid profile of cookies prepared with oil-based nanoemulsions
Ekin M. M., Kutlu N., Meral R., Ceylan Z., Cavidoğlu İ.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.42, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021A novel coating material: Ellagitannins-loaded maltodextrin and lecithin-based nanomaterials
Okumuş E., Bakkalbaşı E., Javidipour İ., Meral R., Ceylan Z.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.42, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Protective effect of grape seed oil-loaded nanofibers: Limitation of microbial growth and lipid oxidation in kashar cheese and fish meat samples
Ceylan Z., Kutlu N., Meral R., Ekin M. M., Erim Köse Y.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.42, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Application of cold plasma technology in the food industry and its combination with other emerging technologies
Uçar Y., Ceylan Z., Durmuş M., Tomar O., Çetinkaya T.
Trends In Food Science & Technology , sa.6, ss.1-18, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021A novel strategy for Au in food science: Nanoformulation in dielectric, sensory properties, and microbiological quality of fish meat
Cetinkaya T., Ceylan Z., Meral R., Kılıçer A., Altay F.
FOOD BIOSCIENCE
, cilt.41, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021A new application with characterized oil-in-water-in-oil double emulsions: gelatin-xanthan gum complexes for the edible oil industry
Çetinkaya T., Altay F., Ceylan Z.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , sa.12, ss.1-10, 2021 (SCI-Expanded)
2021
2021Development of kafirin-based nanocapsules by electrospraying for encapsulation of fish oil
Çetinkaya T., Mendes A., Jacobsen C., Ceylan Z., S. Chronakıs I., R. Bean ., et al.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , sa.12, ss.1-7, 2021 (SCI-Expanded)
2020
2020Determination of textural deterioration in fish meat processed with electrospun nanofibers
Ceylan Z., Meral R., Alav A., Karakas C. Y., Yilmaz M. T.
JOURNAL OF TEXTURE STUDIES
, cilt.51, sa.6, ss.917-924, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Recent Advances in Marine-Based Nutraceuticals and Their Health Benefits
Simat V., Elabed N., Kulawik P., Ceylan Z., Jamroz E., Yazgan H., et al.
Marine Drugs , sa.18, ss.1-40, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Characterized nano-size curcumin and rosemary oil for the limitation microbial spoilage of rainbow trout fillets
Ceylan Z., Meral R., Köse Ş., Sengor G., Akınay Y., DURMUŞ M., et al.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.134, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Critical Vitamin Assessment: Pyridoxal, Pyridoxamine, and Pyridoxine Levels for Three Species of Raw and Cooked Fish Samples
Çatak J., Çaman R., Ceylan Z.
Journal Of Aquatic Food Product Technology , sa.12, ss.1-9, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020Wheat germ oil nanoemulsion for oil stability of the cooked fishfillets stored at 4 C
Ceylan Z., Meral R., Köse Y. E., Cavidoğlu İ.
Journal Of Food Science And Technology-Mysore , cilt.57, sa.5, ss.1798-1806, 2020 (SCI-Expanded)
2020
2020The function of nanoemulsion on preservation of rainbow trout fillet
Durmuş M., Özoğul Y., Köşker A. R., Uçar Y., Küley Boğa E., Ceylan Z., et al.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE
, cilt.57, ss.895-904, 2020 (SCI-Expanded)
2019
2019A novel perspective for Lactobacillus reuteri: Nanoencapsulation to obtain functional fish fillets
Ceylan Z., USLU E., Ispirli H., Meral R., GAVGALI M., YILMAZ M. T., et al.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.115, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Effect of electrospun nisin and curcumin loaded nanomats on the microbial quality, hardness and sensory characteristics of rainbow trout fillet
Meral R., Alav A., Karakas C., Dertli E., Yılmaz M. T., Ceylan Z.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.113, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019A new cost-effective process for limitation of microbial growth in fish fleshes: Wrapping by aluminum foil coated with electrospun nanofibers
Ceylan Z.
JOURNAL OF FOOD SAFETY
, cilt.39, sa.5, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Limitation of microbial spoilage of rainbow trout fillets using characterized thyme oil antibacterial nanoemulsions
Meral R., Ceylan Z., Köse Ş.
JOURNAL OF FOOD SAFETY
, cilt.39, sa.4, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Effect of electrospun nisin and curcumin loaded nanomats on the microbial quality, hardness and sensory characteristics of rainbow trout fillet.
Meral R., Alav A., Karakaş C. Y., Dertli E., Yılmaz M. T., Ceylan Z.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY , cilt.113, ss.1-11, 2019 (SCI-Expanded)
2019
2019Color assessment by different techniques of gilthead seabream (Sparus aurata) during cold storage
ŞENGÖR G. F., BALABAN M. O., TOPALOĞLU B., AYVAZ Z., Ceylan Z., Dogruyol H.
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.39, sa.3, ss.696-703, 2019 (SCI-Expanded)
2018
2018A new application on fatty acid stability of fish fillets: Coating with probiotic bacteria-loaded polymer-based characterized nanofibers
Ceylan Z., Meral R., Cavidoğlu İ., Karakas C. Y., YILMAZ M. T.
JOURNAL OF FOOD SAFETY
, cilt.38, sa.6, 2018 (SCI-Expanded)
2018
2018Determination of quality parameters of gilthead sea bream (Sparus aurata) fillets coated with electrospun nanofibers
Ceylan Z., ŞENGÖR G. F., BASAHEL A., YILMAZ M. T.
JOURNAL OF FOOD SAFETY
, cilt.38, sa.6, 2018 (SCI-Expanded)
2018
2018Effect of electrospun thymol-loaded nanofiber coating on vitamin B profile of gilthead sea bream fillets (Sparus aurata)
Ceylan Z., Yaman M., SAĞDIÇ O., Karabulut E., YILMAZ M. T.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.98, ss.162-169, 2018 (SCI-Expanded)
2018
2018Use of characterized chitosan nanoparticles integrated in poly(vinyl alcohol) nanofibers as an alternative nanoscale material for fish balls
Ceylan Z.
JOURNAL OF FOOD SAFETY
, cilt.38, sa.6, 2018 (SCI-Expanded)
2018
2018A novel strategy for probiotic bacteria: Ensuring microbial stability of fish fillets using characterized probiotic bacteria-loaded nanofibers
Ceylan Z., Meral R., Karakas C. Y., DERTLİ E., YILMAZ M. T.
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
, cilt.48, ss.212-218, 2018 (SCI-Expanded)
2018
2018Nanoencapsulation of liquid smoke/thymol combination in chitosan nanofibers to delay microbiological spoilage of sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets
Ceylan Z., ŞENGÖR G. F., YILMAZ M. T.
JOURNAL OF FOOD ENGINEERING
, cilt.229, ss.43-49, 2018 (SCI-Expanded)
2018
2018Determination of shelf life of gilthead seabream (Sparus aurata) with time temperature indicators
Sengor G. F. U., Balaban M. O., Ceylan Z., Dogruyol H.
Journal Of Food Processing And Preservation , cilt.42, ss.1-10, 2018 (SCI-Expanded)
2017
2017A novel approach to extend microbiological stability of sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets coated with electrospun chitosan nanofibers
Ceylan Z., ŞENGÖR G. F., SAĞDIÇ O., YILMAZ M. T.
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
, cilt.79, ss.367-375, 2017 (SCI-Expanded)
2017
2017A Novel Approach to Limit Chemical Deterioration of Gilthead Sea Bream(Sparus aurata)Fillets: Coating with Electrospun Nanofibers as Characterized by Molecular, Thermal, and Microstructural Properties
Ceylan Z., ŞENGÖR G. F., YILMAZ M. T.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE
, cilt.82, sa.5, ss.1163-1170, 2017 (SCI-Expanded)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2022
2022Bulut mutfakların kurulum adımları, çalışma şekli ve modelleri
Saygı B., Ceylan Z.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies , sa.3, ss.1-10, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
2022Snack Barlar ve Tüketim Eğilimleri
Saygı B., Mankan E., Ceylan Z., Çelik Ş., Uçkan Çakır M.
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi , cilt.1, sa.3, ss.1-21, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
2022Effect of Baking and Grilling on B Vitamins of Selected Fishes and Chicken Parts
Çatak J., Çaman R., Yaman M., Ceylan Z.
JOURNAL OF CULINARY SCIENCE & TECHNOLOGY , cilt.22, ss.1-16, 2022 (ESCI)
2022
2022Production of Rosmarinic Acid Nanoparticles, and Investigation of Anti-Oxidation Effects on Salmon Fish Meat
Ceylan Z., Ünal K., Kılınç Y., Erarslan A., Özdemir B.
Journal of the Turkish Chemical Society Section A: Chemistry , cilt.9, sa.2, ss.311-320, 2022 (Scopus)
2021
2021Yerel Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Kapsamında Van Gastronomi Rotası Önerisi
Ocak E., Ceylan Z., Okat Ç., Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies
, cilt.9, sa.4, ss.2655-2669, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
2021The visual characteristics and quality of cultured gilthead seabream (Sparus aurata) in earthen ponds and net cages in Turkey
Şengör G. F., Ceylan Z., Gürün S., Kalkan S., Hulyar O.
Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences , cilt.38, sa.3, ss.365-373, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
2021Depolama Süresince Balıketi Kalitesinde Meydana Gelen Değişimlerin Hızlı ve Yenilikçi Metotlarla Belirlenmesi
Çetinkaya T., Altay F., Ceylan Z.
Journal of the Institute of Science and Technology , cilt.11, sa.3, ss.2030-2040, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
2021Definition of textural deterioration in squid samples: Three different tools supported by microbial, visual and physico-chemical analysis
Ceylan Z., Cetinkaya T.
SU URUNLERI DERGISI , cilt.38, sa.3, ss.263-268, 2021 (ESCI)
2021
2021Geleneksel ve Yenilikçi Paketleme Teknolojileri: Balıketi Muhafazasında Potansiyel Kullanımı
Kutlu N., Ekin M. M., Ceylan Z., Meral R.
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , cilt.6, sa.1, ss.1-12, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
2021Covıd-19 Pandemi Sürecinde Bireylerin Beslenme Alışkanlığında Meydana Gelen Değişimin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma
Kutlu N., Ekin M. M., Alav A., Ceylan Z., Meral R.
IJoSPER
, cilt.8, sa.1, ss.173-187, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
2020Relevance of SARS-CoV-2 in food safety and food hygiene: potential preventive measures, suggestions and nanotechnological approaches
Ceylan Z., Meral R., Çetinkaya T.
VirusDisease
, cilt.32, sa.5, ss.1-7, 2020 (Scopus)
2020
2020Gutting process in horse mackerel: Relationship between quality, food safety, public health
Şengör G. F., Ceylan Z., Yardımcı R. E., Özturan S.
Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences
, sa.1, ss.85-91, 2020 (ESCI)
2019
2019Ambalajı Açıldıktan Sonra Buzdolabında Depolanan İki Farklı Tütsülenmiş Balık Ürününün Mikrobiyal Kalite Değişimlerinin Gözlenmesi
Çetinkaya T., Ceylan Z.
EJOSAT , sa.17, ss.982-988, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
2019Determination of polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) levels in meat tissue of shrimp, anchovy and whiting for sale in various regions in Istanbul Province İstanbul İlinin Çeşitli bölgelerinde satışa sunulan karides, hamsi ve mezgit’in et dokusundaki polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) Düzeylerinin tespit edilmesi
Balcıoğlu E. B., Ceylan Z.
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences
, cilt.29, ss.282-290, 2019 (Scopus)
2019
2019Determination of Some Quality Changes of Sous Vide-Sea Bass Fillets (Dicentrarchus labrax, Linnaeus, 1758) Treated with Dried Basil, Fresh Garlic, and Dill Weed
Ceylan Z., Şengör G.
ACTA AQUATICA TURCICA , cilt.15, sa.2, ss.126-134, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
2019The Effect of Different Thawing Methods on Quality Parameters of Frozen Mussels and Shrimp Meats
Ceylan Z., Ünal K.
Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology , cilt.7, sa.6, ss.927-933, 2019 (Hakemli Dergi)
2018
2018Determination of Textural and Color Parameters of Fish Fillets Stored at Refrigerated Conditions
Ceylan Z., Meral R.
International Journal of Scientific and Technological Research , cilt.4, ss.320-326, 2018 (Hakemli Dergi)
2018
2018Türk Mutfağında Su Ürünleri Kültürü ve Önemi
Şengör G. F., Ceylan Z.
Acta Aquatica Turcica , cilt.4, ss.386-398, 2018 (Hakemli Dergi)
2018
2018Determination of the some quality parameters of fish samples taken out of the refrigerator at different preservation period and cooked at different temperature Farklı günlerde soğuk muhafazadan çıkarılan ve farklı sıcaklıklarda pişirilen balıkların bazı kalite parametrelerinin incelenmesi
Ceylan Z.
Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences
, cilt.28, ss.317-324, 2018 (Scopus)
2017
2017Sous vide teknolojisi ile muamele edilen balıkların kalite parametrelerinin incelenmesi
Ceylan Z., Şengör G. F.
TURKISH JOURNAL OF AQUATIC SCIENCES , sa.1, ss.8-20, 2017 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2022
2022SOME QUALITY PARAMETERS OF ENRICHED BREAD
Meral R., Ceylan Z.
3. INTERNATIONAL CAPPADOCIA SCIENTIFIC RESEARCH CONGRESS , Nevşehir, Türkiye, 11 - 12 Aralık 2022, ss.1668-1674, (Tam Metin Bildiri)
2022
2022Molecular Characterization of Pumice within Zein Nanofibers
KILIÇER A., CEYLAN Z.
ICSAR 2022, Konya, Türkiye, 13 Aralık 2022, ss.1209-1211, (Tam Metin Bildiri)
2021
2021A Sample Observation For Gastronomic Applications: Interaction Of Lemon Or Apple Vinegar Added Olive Oil With Sea Bass Fillet And Beefsteak
Ceylan Z., Tomar O., Çağlar A., Çetinkaya T.
Balkan Agricultural Congress, Edirne, Türkiye, 31 Ağustos - 03 Eylül 2021, ss.1-5, (Tam Metin Bildiri)
2021
2021A Sensory Observation At A House For Different Fish Species Stored At Room Temperature.
Ceylan Z., Tomar O., Çağlar A., Çetinkaya T.
International Conference On Raw Material To Processed Foods, Adana, Türkiye, 3 - 04 Haziran 2021, ss.1-5, (Tam Metin Bildiri)
2020
2020Elektrodöndürme Yöntemiyle Üretilen Riboflavin Yüklü Nanoliflerin Tavuk Eti Ve Karideste Kaplama Materyali Olarak Kullanılması ve Biyoerişilebilirliğe Etkisinin İncelenmesi
Güven M., Ceylan Z.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Ve Mühendislik Bilimleri Lisansüstü Öğrenci Kongresi, İstanbul, Türkiye, 10 Haziran 2020 - 12 Haziran 2021, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2021
2021Elektrodöndürme Yöntemi İle Üretilen Tiamin(B1) Yüklü Nanoliflerle Somon Ve Kırmızı Etin Kaplanması ve Biyoerişebilirliğinin Arttırılması
Şar M., Ceylan Z.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Lisansüstü Öğrenci Kongresi Özet Bildiri Kitapçığı, İstanbul, Türkiye, 10 - 12 Haziran 2021, ss.33-34, (Özet Bildiri)
2021
2021A Sensory Observation For Cold Stored Beef Steak And Norway Salmon
Ceylan Z., Tomar O., Çağlar A., Çetinkaya T.
International Conference On Raw Material To Processed Foods, Adana, Türkiye, 3 - 04 Haziran 2021, ss.1-5, (Tam Metin Bildiri)
2021
2021A RESEARCH ON DETERMINING THE CHANGE IN THE NUTRITIONAL HABIT OF INDIVIDUALS DURING THE COVID-19 PANDEMIA PERIOD
Kutlu N., Ekin M. M., Alav A., Ceylan Z., Meral R.
International Symposium on Global Pandemics and Multidisciplinary Covid-19 Studies, Ankara, Türkiye, 20 - 21 Mart 2021, ss.1-4, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019Nanoemulsions
Toprak F. B., Meral R., Ceylan Z.
3rd INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL HUSBANDRY AND RURAL DEVELOPMENT, Van, Türkiye, 20 - 22 Aralık 2019, ss.5, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019THE EFFECT OF EDIBLE HYDROGEL FILMS PREPARED BY POMEGRANATE SEED OIL-LOADED NANOEMULSION ON MICROBIAL SPOILAGE OF FISH FILLETS
Ekin M. M., ALAV A., Meral R., Ceylan Z.
3rd INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL HUSBANDRY AND RURAL DEVELOPMENT, Van, Türkiye, 20 Aralık 2019 - 22 Ocak 2020, ss.6-8, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019Use of nanoencapsulated lactic acid bacteria in food products
Ceylan Z., Uslu E., Dertli E.
ICADED, Bayburt, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2019, ss.286-287, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019İstavrit balığında (Trachurus trachurus) ayıklama işleminin kalite ve halk sağlığı açısından önemi
Şengör G. F., Ceylan Z., Yardımcı R. E., Öturan S.
20. Ulusal susem, Mersin, Türkiye, 24 - 26 Eylül 2019, ss.34, (Özet Bildiri)
2018
2018Determination of microbiological stability of fish immersed into rosemary oil-based nanoemulsions
Ceylan Z., Meral R.
International Eurasian Conference on Science Engineering and Technology, Ankara, Türkiye, 22 - 23 Kasım 2018, ss.7, (Özet Bildiri)
2018
2018Bacterial Isolation, Identification and Quantification in Fish Fillets Treated with Nanosized Materials by Microbial and Molecular Methods
Önalan Ş., Ceylan Z., Meral R.
2nd International Symposium on Multidisciplinary Studies and Innovative Technologies, Ankara, Türkiye, 19 - 21 Ekim 2018, cilt.1, sa.1, ss.5, (Özet Bildiri)
2018
2018Effect of Cooking Process on the Fish Fillets Having Deifferent Initial Quality
Meral R., Ceylan Z.
IX International Scientific Agriculture Symposium, Jahorina, Bosna-Hersek, 4 - 07 Ekim 2018, ss.715, (Özet Bildiri)
2018
2018Role Of Chitosan-Based Nanoparticle On Some Quality Indices of Minced Fish
Ceylan Z.
IX International Scientific Agricultural Symposium Agrosym 2018,, Sarajevo, Bosna-Hersek, 4 - 07 Ekim 2018, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2018
2018APPLICATION OF POLYMER-BASED NANO-SIZED MATERIALS FOR LIMITATION OF MESOPHILIC BACTERIA IN FISH FILLETS
Ceylan Z., Boran G.
II. International Eurasian Agriculture and Natural Sciences Congress, Baku, Azerbaycan, 11 - 15 Eylül 2018, ss.106, (Özet Bildiri)
2018
2018Effect of coating with thymol-loaded chitosan-based electrospun nanofibers on fatty acid composition of gilthead sea bream fillets (Sparus aurata)
Ceylan Z., Sengor G. F., Meral R., Yilmaz M. T.
European Biotechnology Congress, Athens, Yunanistan, 26 - 28 Nisan 2018, cilt.280, (Özet Bildiri)
2018
2018Nanoencapsulation: A key technology for food safety of aquatic food products
Ceylan Z., Kalkan S.
International Agricultural Science Congress, Van, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2018, ss.176, (Tam Metin Bildiri)
2018
2018Potential Usage of Marine-Based Bacteria For Seafood Preservation
Kalkan S., YILMAZ M. T., Meral R., Ceylan Z.
International Agricultural Science Congress, Van, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2018, ss.196, (Tam Metin Bildiri)
2018
2018An Alternative Strategy to Limit Chemical Deterioration of Fish Fillets Using Nanoencapsulated Lactobacillus rhamnosus
Ceylan Z., Alak G., Dertli E., Meral R., Karakaş C. Y., YILMAZ M. T.
International Agricultural Science Congress, Van, Türkiye, 9 - 12 Mayıs 2018, ss.218, (Özet Bildiri)
2018
2018Impact of Inland and Sea Water Quality on Aquatic Food Products Safety
Ceylan Z., Atıcı A. A., Şen F.
International Congress On Engineering And Life Science (ICELIS), Kastamonu, Türkiye, 26 - 29 Nisan 2018, cilt.000, sa.0, ss.811, (Özet Bildiri)
2017
2017Importance of Nanoparticles And Nanofibers On Fish Quality
Ceylan Z., Şengör G. F., Tahsin Yılma M.
2nd Innovations In Food Packaging, Shelf Life and Food Safety Conference, Munich, Almanya, 3 - 06 Ekim 2017, ss.10-11, (Özet Bildiri)
2017
2017Determination of Proximate Composition and Sensory Parameters of Sous Vide-Meagre (Argyrosomus regius)
Şengör G. F., Ceylan Z., Şeneroğlu N.
2nd Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety Conference, Munich, Almanya, 3 - 06 Ekim 2017, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2017
2017Nano Yapılar ve Balık Kalitesi Üzerindeki Potansiyel Kullanımı
Şengör G. F., Ceylan Z.
19. Ulusal susem, Sinop, Türkiye, 12 - 15 Eylül 2017, ss.22, (Özet Bildiri)
2017
2017The Effect Of Thymol-loaded Chitosan Nanofibers On Proximate Composition Of Gilthead Sea Bream Fillets
Ceylan Z., Şengör G. F., Tahsin Yılma M.
Nano-2017, Chernihiv, Ukrayna, 5 - 07 Temmuz 2017, ss.4-5, (Özet Bildiri)
2017
2017Development Of Gliadin Based Electrospun Nanofiber Carriers For Colloidal Delivery Of Curcumin: Characterization Of Morphological, Fluorescence, Molecular, Thermal, Crystallographic And Bioactive Properties
Akman P. K., Bozkurt F., Ceylan Z., Tahsin Yılmaz M.
Nano-2017, Chernihiv, Ukrayna, 5 - 07 Temmuz 2017, ss.7-8, (Özet Bildiri)
2017
2017Nanotechnological Applications On Seafood Quality
Ceylan Z.
Nano-2017, Chernihiv, Ukrayna, 5 - 07 Temmuz 2017, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2017
2017Amino Acid Composition Of Gilthead Sea Bream Fillets (Sparus Aurata) Coated With Thymol-Loaded Chitosan Nanofibers During Cold Storage
Ceylan Z., Şengör G. F., Yılmaz M. T.
European Biotechnology Congress, Dubrovnik, Hırvatistan, 25 - 27 Mayıs 2017, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2017
2017Encapsulation Technologies in Food Industry
Alav A., Meral R., Ceylan Z.
International Agricultural Science Congress, Van, Türkiye, 09 Mayıs 2017 - 12 Mayıs 2018, ss.355, (Özet Bildiri)
2016
2016A Novel Approach to Delay Microbiological Spoilage Of Sea Bass Dicentrarchus Labrax Fillets Coated With Biopolymer Based Bioactive Materials Loaded Nanofibers
Ceylan Z., Şengör G. F., Tahsin Yılma M.
2nd Food Structure Design, Antalya, Türkiye, 26 - 28 Eylül 2016, ss.12-13, (Özet Bildiri)
2016
2016Microbiological Stability Of Sea Bass Dicentrarchus Labrax Fillets Coated With Chitosan Based Liquid Smoke Loaded Electrospun Nanofibers
Ceylan Z., Tahsin Yılma M., Şengör G. F.
European Biotechnology Congress,, Riga, Letonya, 5 - 07 Mayıs 2016, ss.1-2, (Özet Bildiri)
2015
2015Farklı Baharatlarla İşleme Alınan ve Sous Vide Tekniği ile Pişirilen Somon Balığı'nın (Salmo salar) Raf Ömrünün Belirlenmesi
Şengör G. F., Ceylan Z., Alkan T.
18. Ulusal susem, İzmir, Türkiye, 1 - 04 Eylül 2015, ss.385, (Özet Bildiri)
2015
2015Türk Mutfağı nda Su Ürünlerinin Yeri ve Önemi
Şengör G. F., Ceylan Z.
II. Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, Isparta, Türkiye, 20 - 22 Mayıs 2015, ss.30, (Özet Bildiri)
2014
2014Usage of Organic and Natural Food Additives in Seafood
Ceylan Z., Şengör G. F.
FABA 2014 International Symposium, Trabzon, Türkiye, 25 - 27 Eylül 2014, ss.511, (Özet Bildiri)
2014
2014Usage of Nisin on Seafood
Ceylan Z., Mol Tokay S.
FIFS, Girne, Kıbrıs (Kktc), 25 - 27 Eylül 2014, ss.511, (Özet Bildiri)
2014
2014The Comparison Of Consumer Preferences And Nutritive Value Of Sea Bream Sparus Aurata From Two Different Culture Conditions.
Şengör G. F., Ceylan Z.
IAFP European Symposium On Food Safety, Budapest, Macaristan, 7 - 09 Mayıs 2014, ss.13-14, (Özet Bildiri)
2013
2013Mürekkep Balığı'nın (Sepia officinalis,L.)Besin Bileşimi ve Randımanının Belirlenmesi
Şengör G. F., Ceylan Z., Doğruyol Bayar H., Gönülal O.
17. Ulusal susem, İstanbul, Türkiye, 1 - 04 Eylül 2013, ss.360, (Özet Bildiri)
2013
2013Mürekkep Balığı’nın Sepia Officinalis L Duyusal Kimyasal Ve Mikrobiyal Kalitesinin Belirlenmesi
Şengör G. F., Ceylan Z., Doğruyol Bayar H.
Faba 2013 , Erzurum, Türkiye, 30 Mayıs - 02 Haziran 2013, ss.370-371, (Özet Bildiri)
2012
2012Akvakültür Balıklarında Duyusal ve Mikrobiyal Kalite Değerlendirmesi
Şengör G. F., Ceylan Z., Doğruyol Bayar H.
3. Gıda Güvenliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 3 - 04 Mayıs 2012, ss.96, (Özet Bildiri)
2011
2011The Role and Importance of Food Touch Antimicrobial Paper And Time Temperature Indicators (TTIs) On The Cold Storage Of Seafood
Şengör G. F., Doğruyol Bayar H., Ceylan Z.
Tübitak-Mam 4.Th. International Congress, İstanbul, Türkiye, 12 - 14 Ekim 2011, ss.224, (Özet Bildiri)
2011
2011Işınlama Teknolojisi
Mol Tokay S., Ceylan Z.
17.Ulusal susem, Antalya, Türkiye, 1 - 04 Ekim 2011, ss.236, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2022
2022Bioencapsulatin for Food Additives
Uçar Y., Ceylan Z., Durmuş M., Korkmaz K.
Smart Nanomaterials for Bioencapsulation, Guillermo R Castro,Ashok Kumar Nadda,Tuan Nguyen,Swati Sharma,Ram Gupta, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , Amsterdam, ss.1-20, 2022
2022
2022The Potential Use of Agro-İndustrial By-Products As Sources of Bioactive Compounds: A Nanotechnological Approach
Meral R., Erim Köse Y., Ceylan Z., Cavidoğlu İ.
Studies in Natural Products Chemistry, Atta-ur-Rahman, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , Amsterdam, ss.435-466, 2022
2022
2022Antimicrobial nanocoating for food industry
Meral R., Ceylan Z., Kutlu N., Kılıçer A., Çağlar A., Tomar O.
Handbook of Microbial Nanotechnology, Chaudhery Hussain, Editör, Academic Press , London, ss.255-284, 2022
2022
2022Sağlıklı ve Sürdürülebilir Gastronomi
Ceylan Z., Torusdağ G. B.
Sürdürülebilir Mutfak, Prof. Dr. Y. Birol SAYGI,Prof. Dr. Şebnem TAVMAN, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.139-172, 2022
2021
2021Balık Yağı Üzerine
Uçar Y., Durmuş M., Ceylan Z.
Denizden Gastronomiye, Zafer Ceylan,Esra Doğu Baykut, Editör, Detay, Ankara, ss.191-203, 2021
2021
2021Van Balığı ve Gastonomiye Etkisi
Ocak E., Ceylan Z.
Denizden Gastronomiye, Doç. Dr. Zafer Ceylan,Dr. Öğr. Üyesi Esra DOĞU BAYKUT, Editör, Detay, Ankara, ss.73-86, 2021
2021
2021Nanosilver-based strategy to control zoonotic viral pathogens
Kılınç Y., Özdemir B., Zorlu T., Gök B., Barış Kürtür O., Ceylan Z.
Silver Nanomaterials for Agri-Food Applications, Kamel Abd-Elsalam, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , Amsterdam, ss.540-575, 2021
2021
2021An overview of food safety and COVID-19 infection: Nanotechnology and cold plasma applications, immune-boosting suggestions, hygienic precautions
Ceylan Z., Ocak E., Uçar Y., Karakuş K., Çetinkaya T.
Environmental and Health Management of Novel Coronavirus Disease (COVID-19), Mohammad Hadi Dehghani;,Rama Rao Karri;,Sharmili Roy, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , Amsterdam, ss.78-110, 2021
2021
2021Nano-technological approaches for plant and marine-based polysaccharides for nano-encapsulations and their applications in food industry
Özoğul F., Elabed ., Ceylan Z., Ocak E., Özoğul Y.
Advances in Food and Nutrition Research, Fidel Toldro, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , Amsterdam, ss.1-50, 2021
2021
2021Et ve Et Ürünleri
Ceylan Z., Yaman M., Çetinkaya T.
Sağlıklı Mutfak, Prof. Dr. Birol Saygı, Editör, Detay Yayınevi, Ankara, ss.338-366, 2021
2020
2020Irradiation Technology
Ceylan Z., Ozogul Y.
Innovative Technologies in Seafood Processing, Yesim Ozogul, Editör, Taylor & The Francis Press, Londra, ss.115-130, 2020
2020
2020BALIKETİ KALİTESİNİN TANIMLANMASINDA KULLANILABİLECEK ALTERNATİF YAKLAŞIMLAR
Ceylan Z., Çetinkaya T.
Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Alanında Akademik Çalışmalar - II, Ali Bolat, Editör, Gece Kitaplığı, Ankara, ss.75-91, 2020
2020
2020TARAMALI ELEKTRON MİKROSKOBUNUN NANOMATERYALLERLE İLİŞKİSİ VE NANOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR İÇİN ÖNEMİ
Ceylan Z., Çetinkaya T.
Mühendislik Alanında Akademik Çalışmalar - II, Reyhan İrkin, Editör, Gece Kitaplığı, Ankara, ss.351-364, 2020
2020
2020Importance of electrospun chitosan-based nano-scale materials for seafood products safety
Ceylan Z., Meral R., Özoğul F., Yılmaz M. T.
Handbook of Chitin and Chitosan, Sabu Thomas,Anitha Pius,Seerag Gopi, Editör, Elsevier Science, Oxford/Amsterdam , Amsterdam, ss.1-30, 2020
Desteklenen Projeler
2022 - 2024
2022 - 2024Fabrication of nanofiber mats with furin as food contact materials for breaking spike protein
Diğer Uluslararası Fon Programları
Altay F.(Yürütücü), Ceylan Z., Gunasekaran S.
2022 - 2024
2022 - 2024Van Balığı ve Norduz Koyunu Kaburgasından Farklı Pişirme Teknikleri ile Elde Edilen Ürünlerin Duyusal Algıya Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Okat Ç. (Yürütücü), Ceylan Z., Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
2022 - 2023
2022 - 2023Gastronomide Sous Vide Pişirme Tekniği: Et Türlerinin Marinasyonlarla Etkileşimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Ceylan Z. (Yürütücü), Okat Ç., Koç P., Ünal K., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
2020 - 2022
2020 - 2022Çeşitli Yağlarla Üretilen Nanomateryallerin Karekterizasyonu ve Diyet Bisküvi Üretiminde Kullanımı
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Meral R. (Yürütücü), Ekin M. M., Ceylan Z.
2018 - 2021
2018 - 2021Polivinil Alkol Tabanlı ve Nisin Yüklü Nanoliflerle Kaplanıp Paketlenen Gökkuşağı Alabalığı (Onorhynchus mykiss) Filetolarının Raf Ömrünün Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Meral R. (Yürütücü), ÖNER B., Ceylan Z.
2019 - 2020
2019 - 2020Gıdalarda Nanomateryal Kullanımı ile İlgili Deneme Deseni Kurulması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Ceylan Z. (Yürütücü)
2019 - 2019
2019 - 2019Biberiye ve Kurkumin Yüklü Nanoemülsiyonların Alabalık Filetolarının Raf Ömrü Üzerine Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Ceylan Z. (Yürütücü), Meral R., ŞENGÖR G. F.
2018 - 2019
2018 - 2019Biyoaktif Madde ve Bakteriyosin Yüklü Nanoliflerin Gökkuşağı Alabalığının Onorhynchus mykiss Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Meral R. (Yürütücü), ALAV A., Ceylan Z.
2018 - 2018
2018 - 2018Kekik Esansiyel Yağıyla Oluşturulan Nanoemülsiyonların Karekterizasyonu ve Antimikrobiyal Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Meral R. (Yürütücü), Köse Ş., Ceylan Z.
2017 - 2018
2017 - 2018İstanbul' un çeşitli ilçelerindeki balıkçılardan alınan muhtelif balıklarda polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH) düzeyleri
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Balcıoğlu E. B.(Yürütücü), Ceylan Z.
2017 - 2017
2017 - 2017Gökçeada etrafında Kuzey Ege Denizi mesopelajik makrofaunanın belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Ceylan Z., Gönülal O.(Yürütücü)
2015 - 2016
2015 - 2016Çiğ ve Tütsülenmiş Balıklardaki PAH Düzeylerinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Balcıoğlu E. B.(Yürütücü), Ceylan Z.
2014 - 2016
2014 - 2016İki farklı habitat’da yetiştiriciliği yapılan sparus aurata’nın yağ asit ve amino asit kompozisyonu üzerine mevsimsel etkinin araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Şengör G. F.(Yürütücü), Ceylan Z.
2013 - 2016
2013 - 2016Nisinle kombine olarak kullanılan muhafaza tekniklerinin balığın dayanım süresine etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Mol Tokay S.(Yürütücü), Ceylan Z.
Bilimsel Dergilerdeki Faaliyetler
2022 - Devam Ediyor
2022 - Devam EdiyorFOODS
Editör
2022 - Devam Ediyor
2022 - Devam EdiyorSUSTAINABILITY
Baş Editör
Ödüller
Ekim 2022
Ekim 2022DÜNYANIN EN ETKİLİ BİLİM İNSANI LİSTESİ (2%)
Elsevier Ve Stanford Üniversitesi
Eylül 2022
Eylül 2022YAYINLARINA GÖRE FAKÜLTENİN EN YÜKSEK PUAN ALAN ÖĞRETİM ÜYESİ
Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Nisan 2021
Nisan 2021TOP CITED ARTICLE
Wıley
Eylül 2016
Eylül 2016